Leksikon

 

Ulla Kampman

Langt tilbage i historien har der været knyttet danske navne til byen Rom. Mest kendt er nok kunstnere og videnskabsmænd fra den danske guldalder som Zöega, Thorvaldsen, Ludvig Bødtcher, H.C. Andersen, Carsten Hauch, Johanne Louise Heiberg, men også senere tids skribenter som fx  J.P. Jacobsen, Herman Bang, Thorkild Hansen, Jørgen Gustava Brandt har skrevet betagende om byen og den omegn. En af vor tids danske kunstnere, maleren og forfatteren Ulla Kampmann, er i dag den der fungerer som øjenvidne, rapportør og turistfører i det romerske og specielt i Castelli Romani.

 

Ulla Kampmann er født i 1934. Hun har gået på kunstakademiet og været bladtegner på Information, Politiken, BT og flere andre aviser. I 1963 blev hun af BT sendt til Rom for at tegne fra den evige stad til BT’s kvinde-, mad- og modesider. Efter tre måneder i landet blev hun  så betaget af Italiens kunst og kultur, at hun opgav sit job på BT, flyttede til Nemi og begyndte et liv sammen  med Fernando Cavaterra, der i flere år havde handlet med kreaturer over hele landet og siden haft en slagterforretning i byen.

Fernando Cavaterra havde som attenårig gået på filmskole og fået udgivet et manuskript. Ulla Kampmanns inspiration kom mange steder fra, men en af de store kilder var den legen­dariske filmby Cinecittá, hvor hun i forbindelse med optagelsen af filmen ”Julie og ånderne” mødte filminstruktøren Federico Fellini, der skabte grobund for meget arbejde.

 

Sammen med Fernando Cavaterra startede hun et samarbejde med Danmarks Radio om radio- og tv

Ulla Kampmann er blevet en dansk institution ikke alene i Nemi men også i nabobyen Genzano. Gennem de sidste mange år har Ulla Kampmann kastet al sin energi i arbejdet med narkobehandling og ikke mindst i arbejdet med at få Unesco til at erklære Nemisøen blandt World Heritages Sites.

Litteraturliste:

* Eva og bedstemors kat  (1968)

* Eva og dyrene  (1965) 

* Eva og æslet Alfredo  (1970)  

* Italiens mad og vin:

   Fernandos Nemi-køkken     (1993)  

* Italiensk narkobehandling (1995)  

* Min italienske hverdag     (1968)  

* Mit italienske liv (1978) 

* Projekt menneske: det italienske narkobehandlingsprogram   (1994)

* Ingen Metadon kun spagetti (red.) (1995)

* Projekt menneske: Gunderuplund og Restaurant Nemi     (1998)

 

Bøger oversat og/eller illustreret af Ulla Kampmann

* Frazer, James: Den gyldne Gren (udkommer i 2003)

* Jørgensen, Bonnie: Tøj  (1973)

* Levinsen, Niels: Rejs ikke til Rom (1969)

* Moe, Inger: Read and speak   (1971)

* Møllehave, Johannes: to brødre   (1978)

* Runnquist, Åke: Copenhagen day and night   (1965)

* Strunge, Kirsten: 4. række   (1966)

* Strunge, Kirsten: Tullio og “Aben”  (1979)

* Struwe, Kamma: Familiekundskab  (1959)

* Vadnai, Susanna: Damernes Rom guide   (1966)

* Ziliotto, Donatella: Den mislykkede mus   (1986)